Wat is osteopathie?

Binnen de osteopathie wordt het lichaam gezien als één geheel. De osteopaat weet welke lichaamsweefsels met elkaar in verbinding staan en op welke manier ze elkaar kunnen beïnvloeden. Daardoor kan de osteopaat de mogelijke oorzaak van uw klacht vinden, waar andere behandelaars die niet vonden. Soms in een ander deel van het lichaam dan waar de klacht optreedt.

Beweeglijkheid in de osteopathie

Osteopathie is een manuele geneeswijze die zich richt op het vinden en behandelen van bewegingsbeperkingen in het lichaam, die klachten kunnen veroorzaken of in stand houden.
Beweeglijkheid is nodig om goed en zonder klachten te kunnen functioneren. Kwaliteit van weefsel en de mogelijkheid van weefsel tot herstel is direct afhankelijk van de uitwisseling ter plekke. De bouw- en brandstoffen moeten worden aangevoerd en de afvalstoffen moeten worden afgevoerd. De lokale uitwisseling op weefselniveau is weer afhankelijk van een goede circulatie: niet alleen van bloed, maar ook van lymfe. Deze doorstroming kan alleen plaatsvinden bij een goede bewegelijkheid.

Eenheid in de osteopathie

Een osteopaat benadert het lichaam als één geheel. Als een deel van het lichaam niet goed kan bewegen, dan kan dat klachten veroorzaken. Omdat alle weefsels met elkaar in verbinding staan, kan pijn uitstralen naar andere delen van het lichaam. Een osteopaat onderzoekt waar in het lichaam de beweging hapert en herstelt de samenwerking tussen de verschillende weefsels. Het kan dus zijn dat de behandeling zich richt op een gebied waar u helemaal geen klachten ervaart. Een osteopaat werkt uitsluitend met zijn handen. Hij gebruikt geen medicijnen of apparaten. Hij maakt los wat los moet zitten en herstelt zo met overwegend zachte handgrepen het zelfgenezend vermogen van het lichaam.

Systemen binnen de osteopathie

De osteopaat werkt met drie systemen binnen het lichaam die niet onafhankelijk van elkaar gezien mogen worden.
Het eerste systeem is het bewegingsapparaat: het geheel van botten, gewrichten, gewrichtskapsels en spieren. Het tweede systeem is het orgaansysteem: de borstholte organen als hart en longen, en de buikorganen als maag, darmen, lever, nieren etc.
Het derde systeem is het craniosacrale systeem: het omhulsel van het centrale zenuwstelsel. Het betreft hier onder andere de vliezen rond hersenen en ruggenmerg en de schedelbeenderen.
Binnen deze drie systemen wordt er onderzocht op beweeglijkheid. De osteopaat stelt diagnoses ten aanzien van bewegingsverlies. Er wordt door een osteopaat uitdrukkelijk geen medische diagnoses gesteld.

Een osteopaat is geen vervanger voor de huisarts of specialist, maar werkt er juist mee samen. Als het nodig is, verwijst een osteopaat door. Een osteopaat is direct toegankelijk, er is geen verwijzing van huisarts of medisch specialist vereist.

Zoekt u een osteopaat in Amsterdam of in Laren? Maak dan direct online een afspraak.