Refluxklachten (teruggeven van voeding)

Reflux

Reflux betekent letterlijk ’terugstroom’. Bij baby’s wordt hiermee het verschijnsel aangeduid waarbij maaginhoud terugvloeit naar de slokdarm. De ‘klep’ (eigenlijk de kringspier) die de verbinding tussen maag en slokdarm afsluit is bij baby’tjes nog niet volledig functioneel. Ook is de maag zelf nog niet volledig ontwikkeld. Dit houdt in dat er eenvoudig melk terug kan vloeien via de slokdarm naar de mond. De baby kan dan dus ’teruggeven’. De hoeveelheid kan variëren van een ‘mondje’ tot aan een flinke hoeveelheid.
Reflux komt vaak voor bij baby’s: er zijn kinderartsen die beweren dat elke baby tot op zekere hoogte last heeft van reflux. De meeste kindjes ondervinden er ook weinig last van. In sommige gevallen kan er door de terugstromende (mogelijk flink zure) maaginhoud echter een irritatie van de slokdarm ontstaan. Dat kan leiden tot ongemak, minder goed slapen of prikkelbaarheid van de baby. De teruggegeven voeding kan ook de bovenste luchtwegen irriteren en leiden tot hoesten of reutelend ademhalen.
Soms kan het helpen om het kindje na de voeding langere tijd (zo’n 30 minuten) rechtop te houden zodat de maaginhoud niet makkelijk terug kan stromen. Verder is er de mogelijkheid om vaker in kleinere hoeveelheden te voeden. Ook kan het helpen om de voeding (tijdelijk) wat in te dikken met johannesbroodpitmeel of rijstamylopectine.

Verborgen reflux

Bij verborgen reflux vloeit er ook voeding terug vanuit de maag naar de slokdarm en mogelijk de mond, maar in plaats dat de baby duidelijk teruggeeft, wordt de voeding weer doorgeslikt. Mocht je baby’tje dus veel slikken net na of langere tijd na de voeding, dan kan dit een teken zijn van deze verborgen reflux.

Osteopathie bij reflux

De osteopaat onderzoekt het lichaam van de baby op bewegingsverliezen in bewegingsapparaat, orgaansysteem en zenuwstelsel. Bij reflux is er vaak sprake van verminderde bewegelijkheid of een verhoogde spanning rond de structuren bij het middenrif (lever, maag en milt). Daarnaast kan er ook een verhoogde spanning zijn in de buikholte. In beide gevallen kan de maag zich minder makkelijk vullen en zal er, door de verhoogde spanning in de regio, nog makkelijker voeding terugstromen naar de slokdarm.
Door rustige mobilisatie technieken van de betrokken organen ontstaat meer vrijheid van beweging en kan de maag zich makkelijker vullen en ook makkelijker gevuld blijven. Dit is niet belastend voor de baby: vaak zie je ze er juist meer van ontspannen.
Na een behandeling of 3 moet er echt een duidelijke verbetering van de situatie zijn opgetreden.