Pijnlijke of stijve ledematen, rug, nek, schouder en heup

De osteopaat houdt zich bezig met bewegelijkheid. Bewegelijkheid van het bewegingsapparaat (het systeem van gewrichten, gewrichtskapsels, spieren en verstevigende banden), bewegelijkheid van het orgaansysteem en bewegelijkheid van het craniosacrale systeem.

Hoewel gewrichtsklachten vooral tot de eerste groep lijken te horen, zal de osteopaat toch alle drie bovengenoemde systemen onderzoeken. Dit omdat de symptomen (pijn, stijfheid) zich dan wel in het bewegingsapparaat mogen uiten, maar de oorzaak hoeft niet altijd in datzelfde bewegingsapparaat te liggen. Dit komt omdat alle structuren met elkaar in verbinding staan. Het lijf trekt zich weinig aan van de verschillende systemen zoals wij die benoemd hebben: wanneer er spanning in bijvoorbeeld de dunne darm bestaat, dan heeft die spanning automatisch gevolgen voor de directe omgeving van die dunne darm. En dat kan zowel aangrenzende organen betreffen, als ook bijvoorbeeld de rug, die direct achter de dunne darm gelegen is.

Het osteopatisch onderzoek zal zich dus richten op het gebied waar de klacht zich uit, maar ook op de directe omgeving en zelfs op verder gelegen gebieden die ogenschijnlijk niets met het getroffen gebied te maken lijken te hebben. Juist daar zit de kracht van de osteopathie: er wordt verder gekeken dan alleen maar ter plekke van de klacht. Daardoor kan de osteopaat wel een verschil maken, waar andere behandelaars minder succesvol bleken.

Verschil fysiotherapie of manuele therapie met osteopathie

Het grote verschil met andere manuele geneeswijzen zoals de fysiotherapie, de chiropractie, de manuele therapie of de orthomanuele geneeskunde is dan ook dat een osteopaat alle drie de systemen zal onderzoeken. De drie systemen worden met de hand onderzocht op hun bewegelijkheid en daar waar er sprake is van verhoogde spanning of verminderde bewegelijkheid, daar kan de osteopaat de bewegelijkheid herstellen. Op deze manier kunnen de vloeistoffen (bloed, lymfe, hersenvocht) weer vrij stromen en kan het zelfgenezend vermogen optimaal werken.

Wanneer u meer wilt weten over de verschillende manuele geneeswijzen en hoe ze zich verhouden tot de osteopathie, dan kunt u hier meer informatie terugvinden.