Pijnlijke of stijve gewrichten: ledematen, rug, nek, schouder en heup

De osteopaat houdt zich bezig met bewegelijkheid van het gehele menselijk lichaam. Bewegelijkheid van het bewegingsapparaat (het systeem van gewrichten, gewrichtskapsels, spieren en verstevigende banden), bewegelijkheid van het orgaansysteem en bewegelijkheid van het craniosacrale systeem.

Last van pijnlijke of stijve gewrichten?

Heb je last van pijnlijke of stijve gewrichten? Dan wil je hier vast zo snel mogelijk vanaf! Hoewel gewrichtsklachten vooral tot het bewegingsapparaat lijken te horen, zal de osteopaat toch alle drie bovengenoemde systemen onderzoeken. Dit omdat de symptomen (pijn, stijfheid) zich dan wel in het bewegingsapparaat mogen uiten, maar de oorzaak hoeft niet altijd in datzelfde bewegingsapparaat te liggen. Dit komt omdat alle structuren met elkaar in verbinding staan. Het lijf trekt zich weinig aan van de verschillende systemen zoals wij die benoemd hebben: wanneer er spanning in bijvoorbeeld de dunne darm bestaat, dan heeft die spanning automatisch gevolgen voor de directe omgeving van die dunne darm. En dat kan zowel aangrenzende organen betreffen, als ook bijvoorbeeld de rug, die direct achter de dunne darm gelegen is.

Werkwijze osteopaat

Het osteopatisch onderzoek zal zich dus richten op het gebied waar de klacht zich uit, maar ook op de directe omgeving en zelfs op verder gelegen gebieden die ogenschijnlijk niets met het getroffen gebied te maken lijken te hebben. Juist daar zit de kracht van de osteopathie: er wordt verder gekeken dan alleen maar ter plekke van de klacht. Daardoor kan de osteopaat wel een verschil maken, waar andere behandelaars minder succesvol bleken.

Verschil fysiotherapie of manuele therapie met osteopathie

Het grote verschil met andere manuele geneeswijzen zoals de fysiotherapie, de chiropractie, de manuele therapie of de orthomanuele geneeskunde is dat een osteopaat alle drie de systemen (het bewegingsapparaat, het orgaansysteem en het craniosacrale systeem) zal onderzoeken. In geval van pijnlijke of stijve gewrichten is het prettig wanneer de behandelaar zich focust op de oorzaak, niet slechts op de klacht.

De drie systemen worden met de hand onderzocht op hun bewegelijkheid en daar waar er sprake is van verhoogde spanning of verminderde bewegelijkheid, daar kan de osteopaat de bewegelijkheid herstellen. Op deze manier kunnen de vloeistoffen (bloed, lymfe, hersenvocht) weer vrij stromen en kan het zelfgenezend vermogen van het lichaam optimaal werken.

Wanneer u meer wilt weten over de verschillende manuele geneeswijzen en hoe ze zich verhouden tot de osteopathie, dan kunt u hier meer informatie terugvinden.

Met pijnlijke en stijve gewrichten naar de osteopaat?

Als je last hebt van pijnlijke en stijve gewrichten, kan een bezoek aan een osteopaat een waardevolle stap zijn. Osteopaten onderzoeken niet alleen de specifieke plek van de pijn, maar ook de omliggende structuren en zelfs andere delen van het lichaam die mogelijk betrokken zijn. Door deze holistische benadering kunnen ze de onderliggende oorzaken van de klachten identificeren en behandelen. Dit kan variëren van beperkingen in de gewrichten zelf tot spanningen in spieren, ligamenten of zelfs problemen elders in het lichaam die zich manifesteren als gewrichtsklachten. Een osteopaat kan helpen om de balans en mobiliteit te herstellen, waardoor pijn verlicht wordt en het herstel bevorderd wordt.